2011. szeptember 21., szerda

VII. Győri Fröccsnapok

Győr, Széchenyi tér

szeptember 23-25. (péntek, szombat, vasárnap)

A fröccs 1842 óta van jelen a köztudatban és a poharakban, hűsít, üdít, a bor erősségét kellemesen enyhíti, így méltán érdemel egy teljes fesztivált.
A fröccs dicsőségének fesztiválját a szóda feltalálójának - Jedlik Ányosnak – a városában, Győrben rendezik minden évben, idén immár hetedszerre a győri Rotary Club elkötelezett szervezésében.

A legenda szerint Jedlik Ányos egy fóti szüret alkalmából mutatta be a „spriccert” az általa készített szódából az ünneplő vendégkoszorúnak, azonban valójában Győrben, a Bencés rendházban kóstolták meg először ezt a kiváló italt.

1842. október 5-én Fáy András szüretre hívta fóti pincéjébe Vörösmartyt és néhány barátját, köztük Jedlik Ányost is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa, hanem a szódavíz magyar feltalálója is volt. Jedlik magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette az első fröccsöt, amit ő németesen, spriccernek nevezett. A győriek azonban azt állítják, hogy Jedlik Ányos valójában Győrben bencés kanonokként készítette el az első szódavízgyártó berendezést, és az ottani rendtársakkal együtt kóstolták meg borral is a hűsítő nedűt. A történetet Hegedüs Géza írta meg a Száz rejtély a magyar irodalomban c. könyvében, a Világmindenség első fröccse címmel.

A kedvenc magyar frissítőnk ünnepére, a VII. Győri Fröccsnapokra azokat az érdeklődőket várják, akik a hűs ital kortyolgatása mellett kulturális élményekre is vágynak. Nem áll távol egyik a másiktól, hiszen Krúdy, Tersánszky-Józsi Jenő, Márai Sándor is fröccsel oltotta szomját. A fröccs, szép magyar nevét Vörösmartytól kapta, aki a „spiccert” túl németesnek találta, és a Fóti dal című költeményében is említésre méltatta: „… fölfelé megy a borban a gyöngy.”

A fröccs hódító útja során kultuszital lett, a győri szóda pedig valódi magyar különlegesség! Ahogy az elfogult fröccsivó mondja: A fröccs szóda nélkül csak jó bor!

A fröccsöt ma már számtalan arányban keverik, és ezerféle névvel illetik: fütty, tréfa, bivalycsók, mafla, bakteranyós, polgármester, házmester…, ahány ember, annyiféle fröccsfajta. A VII. Győri Fröccsnapokon a fröccs valamennyi változatával megismerkedhetnek a vendégek és jó koncertek mellett akár mindegyiket végig is kóstolhatják!

Program:

2011. szeptember 23. PÉNTEK

18:30 - A fröccsnapok megnyitása, közhírré tétele. Tárogatón közreműködik Dr. Szabó János
18:35 - Virágfüzér elhelyezése Jedlik Ányos szobrán
19:00 - Nyúli dalárda
20:00 - FŐNIX együttes (Pápa)

2011. szeptember 24. SZOMBAT

10: 30 - TÉTI Ifjúsági Fúvószenekar
16: 30 - ROZMARING német nemzetiségi kórus
17: 30 - FRIENDS Big Band együttes
19: 00 - AKKORDEON együttes

2011. szeptember 25. VASÁRNAP

10: 30 - RÁBA Fúvószenekar
16: 30 - Kiss Gy. László tárogatóművész
17: 30 - TRANSFOLK együttes
19: 00 - ROYAL együttes

Fröccsök:

Nagyfröccs - 2 dl bor, 1 dl szódával. Férfias ital. Bulizós, mulatós, mámoros estékre ajánlott. Hajtás és húzás néven is ismerik. Móra Ferenc szerint egy hajtással, húzással a gallér mögé lehet küldeni.

Kisfröccs - más néven: rövidlépés, vagy fütty. József Attila szerint ezt „egy füttyre" ihatta meg a szomjazó. Az 1 dl bor, 1 dl szódával, univerzális koktél, amely nemekre való tekintet nélkül ajánlott bárhol, bármikor.

Hosszúlépés, amely "fordított" néven szerepel egyes kocsmák itallapján 1 dl bor, 2 dl szóda keveréke.

Házmester: 3 dl bor + 2 dl szóda, viceházmester: 2 dl bor+ 3 dl szóda, lakófröccs: 1 dl bor+ 4 dl szóda, maflás: 5 dl bor+ 5 dl szóda, polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda.